centralni prezračevalni sistem prikazna

Centralni prezračevalni sistem za prezračevanje celotne hiše

Predstavljajte si, da živite in delate v prostorih, kjer je zrak vedno čist, svež in prijeten. Centralni prezračevalni sistem vam lahko te sanje uresniči. Sliši se kot klišejsko marketinško sporočilo, vendar drži. Preberite, zakaj.

Zakaj je centralni prezračevalni sistem v letu 2023 nepogrešljiv

Novogradnje so postale energetsko učinkovitejše, s tem pa tudi bolj zrakotesne. To je sicer odlično, če želite zmanjšati porabo energije, negativna posledica tega pa je slaba kakovost zraka v prostorih. Centralni prezračevalni sistem je zasnovan tako, da izboljša kakovost zraka v celotni hiši, tako da odstrani izrabljen zrak, onesnaževala, prah, alergene in neprijetne vonjave, hkrati pa vzdržuje prijetno temperaturo in raven vlažnosti.

Je za vas morda bolj primeren lokalni prezračevalni sistem ali pa vas zanima le prezračevanje kopalnice?

centralni prezračevalni sistem je obvezna oprema vsake novogradnje
Centralni prezračevalni sistem je zanesljiv, učinkovit in ekonomičen način, s pomočjo katerega bo v vaši hiši vedno svež in čist zrak. Preberite si razloge in prednosti za prezračevanje notranjih prostorov.

Kako deluje centralni prezračevalni sistem

Centralni prezračevalni sistem deluje tako, da postan zrak v prostoru stalno izmenjuje s svežim zunanjim zrakom. Prezračevalni sistem je sestavljen iz mreže kanalov, zračnikov in ventilatorjev, ki so razporejeni po celotni hiši na točno določenih mestih. Osnovni cilj centralnega prezračevalnega sistema je, da odstrani postan in onesnažen zrak iz notranjosti stavbe ter ga zamenja s čistim zrakom od zunaj. Proces poteka z dvema ločenima zračnima tokovoma: odvodnim in dovodnim.

Odvodni zračni tok odstranjuje postan zrak iz prostorov, zlasti iz kuhinje in kopalnice, prezračevalni sistem pa zrak odvaja v zunanjost. Hkrati dovodni zračni tok dovaja svež zunanji zrak, ki se filtrira in razporedi po bivalnih prostorih. Ključno je, da gre za neprekinjeno izmenjavo zraka, zato imamo v hiši vedno kakovostno bivalno okolje.

Kako prezračujemo stanovanje?

Kaj je rekuperator toplote

Rekuperator toplote, znan tudi kot toplotni izmenjevalnik, je naprava, ki toploto iz odpadnega zraka vrača v bivalne prostore, tako da ne prihaja do izgub. Centralni prezračevalni sistem v kombinaciji z rekuperatorjem zmanjša količino energije, potrebne za ogrevanje in prezračevanje hiše, kar za vas pomeni nižje stroške energije in večjo energetsko učinkovitost.

Kako deluje centralni prezračevalni sistem z rekuperatorjem

Centralni prezračevalni sistem z rekuperatorjem toplote deluje tako:

Odpadni zrak, ki zapušča hišo, prehaja skozi eno stran izmenjevalnika toplote, medtem ko se sveži zrak iz zunanjega okolja dovaja skozi drugo stran. Ko zračna tokova tečeta drug mimo drugega, se toplota iz toplejšega odpadnega zraka prenese na hladen svež zrak, ki se pred vstopom v hišo predgreje. To pomaga zmanjšati količino energije, ki je potrebna za ogrevanje hiše, saj se del toplote, ki bi se sicer izgubil, vrne v sistem. Kako ekološko, kajne?

Za lažjo predstavo si oglejte videoposnetek:

Tako deluje centralni prezračevalni sistem z rekuperatorjem toplote.

Kako nam centralni prezračevalni sistem omogoča bolj udobno bivanje

1. S prezračevanjem do boljše kakovosti zraka v zaprtih prostorih

Centralni prezračevalni sistem izboljša kakovost zraka v prostorih. S stalno izmenjavo postanega zraka v prostoru s svežim zunanjim zrakom učinkovito odstrani onesnaževala, alergene in vonjave. Rezultat je čisto, zdravo in udobno bivalno okolje.

2. Centralni prezračevalni sistem je energetsko učinkovit

Centralni prezračevalni sistemi so zasnovani tako, da so energetsko učinkoviti, saj z neprekinjeno izmenjavo zraka zmanjšujejo toplotne izgube. S tehnologijo rekuperacije toplote ali vračanja energije prenašajo toploto med tokovi vstopnega in izstopnega zraka, s čimer se zmanjša energija, potrebna za ogrevanje ali hlajenje svežega zraka. Porabili boste veliko manj energije, kot če bi prezračevali z odpiranjem oken in vrat. Če živite v stanovanju, je za vas bolj primeren lokalni prezračevalni sistem.

3. Prezračevanje odstrani alergene in onesnaževala

Centralni prezračevalni sistemi so zelo učinkoviti pri zmanjševanju koncentracije alergenov in onesnaževal v zaprtih prostorih. S stalnim filtriranjem in izmenjavo zraka odstranijo prah, cvetni prah, dlake hišnih ljubljenčkov in druge alergene. Prav tako pomagajo zmanjšati koncentracijo hlapnih organskih spojin (HOS), ki so škodljive kemikalije, ki jih oddajajo različni gospodinjski izdelki in materiali.

4. Prezračevalni sistem poskrbi za optimalno vlažnost

Vzdrževanje ustrezne ravni vlažnosti je bistvenega pomena za udobno in zdravo notranje okolje. Centralni prezračevalni sistem odstrani odvečno vlago iz zraka in vzdržuje konstanten raven vlažnosti. To prepreči rast plesni in drugih mikroorganizmov, ki negativno vplivajo na kakovost zraka v prostoru in splošno zdravje.

centralni prezračevalni sistem prinaša veliko prednosti

Kako poteka vgradnja centralnega prezračevalnega sistema

1. Načrtovanje: V prvem koraku izdelamo podroben načrt in zasnovo prezračevalnega sistema. Izberemo ustrezno vrsto sistema, določimo optimalno postavitev kanalov in zračnikov ter izračunamo potreben pretok zraka.

2. Namestitev kanalov: V naslednjem koraku namestimo zračne kanale po celotni hiši. Hkrati ustvarimo poti za kanale, na primer skozi stene, tla in strope, ter zagotovimo, da je vse ustrezno zatesnjeno in izolirano.

3. Vgradnja glavnih komponent: Ko smo zaključili z namestitvijo kanalov, se lotimo ventilatorjev, filtrov in enote za rekuperacijo toplote. Glavne komponente nato med sabo povežemo s cevmi.

4. Testiranje: Centralni prezračevalni sistem preizkusimo, da res vse deluje tako kot mora. Preverimo hitrost pretoka zraka, raven temperature in vlažnosti ter splošno delovanje sistema.

5. Usposabljanje in predaja: Naš monter vas bo pred predajo usposobil za pravilno upravljanje in vzdrževanje prezračevalnega sistema. Hkrati vam bo predal vso potrebno dokumentacijo, navodila za uporabo in garancijski list.

Morate centralni prezračevalni sistem vzdrževati?

Da, če prezračevalni sistem redno vzdržujete, bo deloval učinkovito in imel dolgo življenjsko dobo.

  • Pravočasno zamenjajte zračne filtre: Prezračevalni sistemi imajo zračne filtre, ki jih je treba redno menjati, običajno na vsake tri do šest mesecev. Umazani ali zamašeni filtri zmanjšajo pretok zraka in učinkovitost prezračevanja.
  • Očistite kanale in prezračevalne odprtine: Zračni kanali in prezračevalne odprtine morajo biti čisti in brez prahu ter smeti. Vsakih nekaj let opravite strokovno čiščenje kanalov.
  • Očistite zunanje zračnike: Če umazanija zamaši zunanje odprtine na prezračevalnem sistemu, se bo zmanjšal pretok zraka.
  • Opravite redni servis: Enkrat letno naj vaš centralni prezračevalni sistem pregleda pooblaščeni serviser, ki bo temeljito preveril vse komponente in poskrbel za optimalno delovanje. (3)

VIR (1) – National Renewable Energy Laboratory
VIR (2) – Biddle
VIR (3) – Paschal