prezračevanje kleti prikazna

Prezračevanje kleti za manj vlage in plesni

Ustrezno prezračevanje kleti je izjemnega pomena, saj se tu pogosto soočamo s težavo slabega zraka. Kletni prostori so vedno hladni in vlažni, pogosto se nabira kondenz, saj klet zaradi podzemne lokacije nima naravnega prezračevanja. Kot posledica pa se nam kaj hitro pojavi plesen, neprijetne vonjave in slaba kakovost zraka.

Zaradi slabe kakovosti zraka je prezračevanje kleti nujno

V kletnih prostorih je pogosto visoka raven vlažnosti, saj se nahajajo pod nivojem tal. Brez ustreznega prezračevanja se bodo v kleti razvile neprijetne vonjave in plesen. Pogosto se soočamo tudi s težavo postanega in onesnaženega zraka. Vse to lahko močno škoduje našemu zdravju, če ne ukrepamo pravočasno.

prezračevanje kleti znak
Ste vedeli, da lahko dolgotrajno kopičenje vlage v kleti povzroči tudi strukturne poškodbe? Če prezračevanje kleti ni zadostno, lahko pride lahko do gnitja lesa in korozije kovin.

Načini prezračevanja kleti

Ker na naravno prezračevanje kleti ne morete računati, boste morali razmisliti o enem izmed načinov prezračevanja:

 • Pasivno prezračevanje
 • Mehansko prezračevanje z ventilatorjem
 • Prezračevanje z lokalnim prezračevalnim sistemom

Pasivno prezračevanje kleti

Pasivni načini prezračevanja so tisti, ki ne temeljijo na mehanski napravi. Takšni načini prezračevanja so poceni in enostavni za uporabo, zato najprej preizkusite pasivne metode, in šele kasneje nadaljujte z bolj sodobnimi (in malce dražjimi) načini prezračevanja.

Odprite okna in vrata:
Ko vreme dopušča, odprite okna, in to na stežaj. Okna naj bodo opremljena s komarniki ali rešetkami, da ne bo vaša klet polna listja, smeti in mušic. Najboljše prezračevanje boste dosegli, če boste hkrati odprli dve nasprotni okni. Vsa vrata v kleti naj bodo ves čas odprta. Tako boste izkoristili svež zrak iz zgornjih prostorov ali iz zunanjosti.

Vgradite nova ali povečajte obstoječa okna:
V klet vgradite dodatna okna ali povečajte obstoječa. V nizkih kleteh lahko okna vgradite kar sami, v leseno ogrodje stene. V globljih kleteh bo treba okna vgraditi v zidane temelje, za kar boste potrebovali pomoč monterja.

prezračevanje kleti radon
Če imate težave s prisotnostjo radona, bodo pasivne metode prezračevanja pomagale le kratkoročno. Študije Agencije EPA kažejo, da se radon po zaprtju oken in vrat v 12 urah povrne na prvotno koncentracijo. (1)

Prezračevanje kleti z ventilatorji

Lahko se odločite za mehansko prezračevanje z odvodnim ventilatorjem, ki je med cenovno bolj ugodnimi opcijami. Ventilator bo iz prostora odvedel postan zrak, svež zrak pa bo vstopil s podtlakom skozi špranje, slabo izolirane stene oziroma povsod, kjer je tesnjenje slabo. Možnost dovoda svežega zraka je tudi čez dovodne prezračevalne jaške.Brez dovoda svežega zraka odvodni ventilator ne bo prezračeval, temveč bo le povzročal hrup.


Pazite, da v primeru mehanskega prezračevanja v kleti ni kurilne naprave, ki bi jemala zrak iz prostora!

prezračevanje kleti odvodni ventilator
Mehansko prezračevanje kleti z odvodnim ventilatorjem vas ne bo prav dosti udarilo po žepu.

Sodobno prezračevanje kleti z avtomatskimi sistemi

Za prezračevanje kleti bo najbolj primeren lokalni prezračevalni sistem, ki je namenjen prezračevanju posameznih prostorov. Lokalna enota ima 2 ventilatorja, enega za dovod svežega zraka, drugega za odvajanje postanega zraka iz prostora. Za prezračevanje kleti je to zadostna rešitev in načeloma centralnega prezračevalnega sistema ne potrebujete. Od vseh naštetih rešitev za prezračevanje kleti, je ta vsekakor najbolj optimalna.

Kako do čistega zraka, če si avtomatskega prezračevanja kleti res ne morete privoščiti

Klet je lahko odličen prostor za shranjevanje odvečne robe, kot delavnica ali celo kot bivalni prostor. Zaradi nizkih temperatur, omejenega prezračevanja in kopičenja vlage pa so kletni prostori nagnjeni k slabi kakovosti zraka. (3) Nekaj univerzalnih nasvetov, ki jih lahko upoštevate vsi:

prezračevanje kleti čist zrak
 1. Poskrbite za čistočo
  V kletnih prostorih se nabira prah, umazanija in druga nesnaga, ki slabša kakovost zraka. Redko si vzamemo čas in uredimo tudi klet. Pa vendar, tudi kletnim prostorom je potrebno nameniti nekaj časa za pometanje, sesanje in pomivanje.

 2. Nadzorujte vlago
  Kletni prostori so znani po tem, da so hladni in vlažni, to pa je idealno okolje za razvoj plesni in ostalih mikroorganizmov. Če avtomatsko prezračevanje kleti za vas ne pride v poštev, si priskrbite kakovosten razvlažilec zraka. S tem se boste znebili vsaj nekaj odvečne vlage in imeli boste manj težav s kondenzacijo.

 3. Izogibajte se uporabi agresivnih kemikalij
  Številna gospodinjska čistila in druge kemikalije sproščajo škodljive hlape, ki poslabšajo kakovost zraka in škodujejo vašemu zdravju. Zlasti v kleti uporabljajte naravna čistila in se izogibajte uporabi agresivnih in hlapljivih kemikalij.

 4. Prezračevanje
  Ustrezno prezračevanje kleti je ključno za izboljšanje kakovosti zraka. Tudi, če si avtomatskega prezračevanja kleti ne morete privoščiti, obstajajo rešitve. Če je mogoče, odprite okna in za kroženje zraka uporabite ventilatorje. Če v kleti nimate okna, razmislite o namestitvi odvodnega ventilatorja.

 5. Testirajte na radon
  Radon je brezbarven plin brez vonja, ki se ustvarja med razkrajanjem urana. V vaš dom prodre skozi razpoke v temeljih ali stenah, skozi špranje in vodovodni sistem. Po podatkih Agencije za zaščito okolja (EPA) je radon drugi najpogostejši vzrok pljučnega raka. Prisotnost radona izmerite s posebnim testom, ki ga lahko kupite na spletu ali na Inštitutu Jožefa Stefana. (2)

VIR (1) – The Spruce
VIR (2) – Dnevnik
VIR (3) – Boggs