Prezračevalni sistem za kopalnico

7 prednosti, ki jih prinaša prezračevalni sistem za kopalnico

V vaši kopalnici je vedno vlažno, brisače se ne posušijo in še vonj je, no, kaj naj rečemo, neprijeten. V kotu opazite plesen … Čas je za ukrepanje!

Prezračevalni sistem za kopalnico je odgovor na vse vaše težave – no, vsaj na tiste, povezano z vlago, plesnijo in slabim zrakom.

Prezračevalni sistemi zmanjšajo onesnaženost zraka v vašem domu, odpravijo neprijetne vonjave in odvečno vlago. Ne le, da bo prezračevalni sistem za kopalnico ustvaril optimalno vlago, poleg tega bo iz prostora odstranil bakterije, alergene in spore plesni.

Prezračevalni sistem za kopalnico prednosti
Izberite prezračevalni sistem za kopalnico in poskrbite za udobje v svojem domu.

Na kaj mislimo, ko napišemo prezračevalni sistem za kopalnico?

Prezračevalni sistemi so naprave, ki izboljšajo kakovost zraka v prostoru ali stavbi. Delujejo tako, da črpajo svež zrak od zunaj, ki nato kroži po prostoru. Porabljen zrak, ki ga odvedemo, s seboj odnese odvečno vlago, onesnaževalce in neprijetne vonjave. Prezračevalni sistem pomaga zmanjšati kopičenje delcev, alergenov in prahu v zraku ter tako poskrbi za čist zrak v vašem domu.

Več o tem, kako preprečiti vlago v kopalnici.

1. Staromodni prezračevalni sistem za kopalnico

Vedno imamo možnost, da prezračujemo z odpiranjem oken in vrat. Ampak s tem res nismo eko frajerji in prav nič energetsko varčni.

Kot prezračevalni sistem za kopalnico lahko izberemo mehansko prezračevanje s kopalniškim ventilatorjem. Tudi za vgradnjo ventilatorja potrebujemo odvodne cevi – in še glasni so.

Glavni razlog, da ventilator ni optimalen prezračevalni sistem za kopalnico, tiči v kakovosti prezračevanja. S kopalniškim ventilatorjem le odvedemo slab zrak iz kopalnice, svežega pa ne dovedemo!

prezračevalni sistem za kopalnico ventilator
Staromodni prezračevalni sistem za kopalnico je videti takole – Da, govorimo o kopalniškem ventilatorju.

Ameriška agencija za zaščito okolja (EPA) je napisala:

Učinki polutantov zraka v zaprtih prostorih na zdravje se lahko pokažejo kmalu po izpostavljenosti ali šele čez več let. (1)

2. Sodobni prezračevalni sistem za kopalnico

Sodobni prezračevalni sistemi delujejo na princip avtomatskega prisilnega prezračevanja. S pomočjo ventilatorja vsesavajo zunanji zrak, ki se, preden zakroži po vašem domu, filtrira in ogreje ali ohladi s pomočjo rekuperatorja. Porabljen zrak se po sistemu odvede v zunanjost in s seboj odnese vse onesnaževalce v zraku.

Poznamo dve vrsti sodobnih prezračevalnih sistemov: centralni in lokalni prezračevalni sistem. (5)


Centralni prezračevalni sistem

  • Najprimernejši pri novogradnjah in stanovanjskih hišah.
  • Bolj učinkovito prezračevanje kot z lokalnimi sistemi.
  • Kombinacija z rekuperatorjem poskrbi za vračanje toplote nazaj v vaš dom.

Centralni prezračevalni sistem za kopalnico je dobra rešitev v primeru, da načrtujete gradnjo hiše ali je mogoče v obstoječi tloris vgraditi kanalski razvod, prezračevalno napravo z rekuperatorjem in dodatno opremo. (2)

Lokalni prezračevalni sistem

  • Najprimernejši pri renovacijah, v stanovanjih in starejših hišah.
  • Enostavni za vgradnjo, saj ne potrebujejo cevovodov.
  • So cenejši in imajo nižjo porabo energije v primerjavi s centralnim sistemom.
  • Omogočajo ločeno upravljanje posameznih prostorov.

Lokalni prezračevalni sistem za kopalnico je najbolj optimalna rešitev, če živite v stanovanju ali starejši hiši, kjer vgradnja centralnega sistema ni možna.

Kako izbrati najboljši prezračevalni sistem za kopalnico?

Sedaj ste se verjetno že odločili, ali je za vas bolj primeren centralni sistem za celotno hišo ali zgolj lokalni prezračevalni sistem za kopalnico.

Še nekaj hitrih nasvetov, če se boste odločili za lokalni prezračevalni sistem za kopalnico:

  • Upoštevajte velikost kopalnice – Za manjšo kopalnico lahko izberete manjši, energetsko učinkovitejši model. Če imate večjo kopalnico, boste morali poseči po večjem modelu.
  • Upoštevajte hrup – Preverite tehnične specifikacije izbranega prezračevalnega sistema za kopalnico, predvsem raven hrupa, ki se meri v decibelih (dB).
  • Predlagamo, da se pred nakupom posvetujete s strokovnjaki za prezračevanje Vent, da bo vaša izbira res najboljša.

Preberite še: Kako delujejo prezračevalni sistemi.

7 prednosti, ki jih prinaša prezračevalni sistem za kopalnico

ODSTRANJUJE VLAGO – Vlažnost v vaši kopalnici bo vedno optimalna in vaše brisače vedno suhe. Kvalitetno prezračevanje prepreči razvoj plesni in glivic, ki bi lahko negativno vplivale na vaše zdravje.

ZMANJŠUJE NEPRIJETNE VONJAVE – Prezračevanje bo iz vaše kopalnice odstranilo smrad in neprijetne vonjave, kar je še posebej pomembno, če imate majhno kopalnico ali si jo delite z drugimi.

IZBOLJŠA KAKOVOST ZRAKA – Z odstranjevanjem vlage, neprijetnih vonjav in alergenih delcev iz zraka lahko prezračevalni sistem za kopalnico pomaga izboljšati splošno kakovost zraka v prostoru. To je pomembno zlasti za tiste z alergijami ali dihalnimi težavami. (3)

VARČUJE Z ENERGIJO – Prezračevalni sistem za kopalnico zniža nivo vlage, kar olajša ogrevanje ali hlajenje vašega doma, zlasti če boste izbrali centralni prezračevalni sistem z rekuperacijo. Prihranili boste ogromno energije in denarja.

PODALJŠA ŽIVLJENJSKO DOBO NAPRAV IN NAPELJAV – Z znižanjem količine vlage v zraku bo prezračevalni sistem pripomogel k daljši življenjski dobi napeljav in armatur v kopalnici, kot so glava za prhanje, pipa in stranišče.

PREPREČUJE POŠKODBE STEN IN STROPOV – Prekomerna vlaga v zraku lahko sčasoma poškoduje stene in strope. Z optimalnim odstranjevanjem vlage se boste temu izognili.

POVEČA VREDNOST NEPREMIČNINE – Dejstvo je, da vgradnja prezračevalnega sistema poveča vrednost vaše nepremičnine. Prihodnji kupci ali najemniki ga namreč vidijo kot zelo iskano nadgradnjo, zlasti na območjih z visoko vlažnostjo in onesnaženim zrakom.

Prezračevalni sistem za kopalnico prednosti čist zrak
Prezračevalni sistem poskrbi za čist in svež zrak ter ustvari pravo udobje v vašem domu. Koliko svežega zraka in vlage potrebujemo?

Vzdrževanje prezračevalnega sistema

Vzdrževanje prezračevalnega sistema za kopalnico je razmeroma preprosto:
1. Poskrbite za redne menjave filtrov, kar bo pripomoglo k učinkovitemu delovanju in zmanjšanju količine prahu ter drugih delcev v zraku.
2. Sistem redno pregledujte za morebitne znake poškodb in obrab. Če opazite kaj nenavadnega, takoj ukrepajte in pokličite usposobljenega serviserja.
3. Prezračevalni sistem redno čistite z mehko krtačo ali sesalcem, dosledno odstranjujte prah in umazanijo. (4)

Kar lahko storite danes, ne odlašajte na jutri

Izboljšajte kakovost zraka v svoji kopalnici, znebite se neprijetnih vonjav in si zagotovite optimalno vlažnost. Hkrati boste tudi ekološki, da ne omenjamo prihrankov pri energiji.

Poskrbite za zdravje in udobje v svojem domu in nas kontaktirajte še danes. Naša strokovno podkovana ekipa Vent bo poskrbela za izbor in montažo najbolj učinkovitega in kakovostnega prezračevalnega sistema za vaš dom. Če nam ne verjamete, boste morda verjeli številkam:

Preverite še ostala področja, ki jih pokrivamo Panheat specialisti za energetiko.


VIR (1) – EPA US Environmental Protection Agency
VIR (2) – Delo in dom
VIR (3) – EnviroVent
VIR (4) – EPA US Environmental Protection Agency IAQ
VIR (5) – Vecteezy