vrste prezračevanja

Vrste prezračevanja – izbrati lokalni ali centralni sistem?

Prezračevanje je v hišah in stanovanjih ključnega pomena, če želite ohranjati kakovost zraka v zaprtem prostoru. Poznamo različne vrste prezračevanja, ki jih v grobem delimo na naravno, mehansko in prisilno. Danes bomo govorili o slednjem, in sicer o sodobnih prezračevalnih sistemih.

Ogledali si bomo dva različna sistema prezračevanja – lokalni in centralni prezračevalni sistem. Vsak izmed sistemov ima svoje prednosti in slabosti ter je namenjen drugačni uporabi. Dotaknili se bomo tudi rekuperacije zraka in kako skrbi za energetsko učinkovitost prezračevanja. Preberite, zakaj je prezračevalni sistem tako pomemben.

Vrste prezračevanja na kratko

Danes bomo govorili o dveh glavnih vrstah prezračevanja, in sicer:

 • Lokalni prezračevalni sistem
 • Centralni prezračevalni sistem

Lokalne vrste prezračevanja

Lokalne vrste prezračevanja skrbijo za izmenjavo notranjega postanega zraka z zunanjim, svežim. Tako kot centralni sistem prezračevanja tudi lokalno prezračevanje deluje avtomatsko in neprenehoma skrbi za kakovosten zrak. Glavna enota, ki opravi večino dela, je lokalna prezračevalna enota, ki jo lahko vgradimo praktično kamorkoli. Prezračujemo lahko posamezen prostor, nadstropje ali celotno stanovanje.

Lokalno prezračevanje je enostavno za vgradnjo in ne zavzame veliko prostora, je pa res, da ni tako učinkovito kot centralno prezračevanje. Je pa včasih edina rešitev, če želite prezračevati na primer le kopalnico ali klet in kadar centralne vrste prezračevanja ne pridejo v poštev. Na primer v stanovanjih ali kadar se lotite obnove starejše hiše. Naj omenimo tudi to, da so cene precej nižje, kot če se odločite za centralno prezračevanje. (1)

Prednosti lokalnega prezračevalnega sistema

 • Nenehen dotok svežega zraka, ki je filtriran.
 • Montaža je hitra in preprosta, ne gre za velik poseg v objekt.
 • Primerni za starejše obstoječe stavbe ali sanacije.
 • Avtomatski sistem z dušenjem zvoka, enostavno upravljanje.
 • Lokalne vrste prezračevanja so cenovno ugodnejše.
 • Odlični za stanovanja, kopalnice, kuhinje in kleti.
 • Zmanjšajo stroške ogrevanja.
 • Znebijo se odvečne vlage in s tem preprečujejo razvoj plesni.
 • Združeni z rekuperacijo povrnejo do 92 % toplote.

Slabosti lokalnega prezračevalnega sistema

 • Ker imajo manjši pretok zraka, lokalni sistemi niso tako učinkoviti kot centralne vrste prezračevanja.
 • Niso primerni za prezračevanje celotne hiše z veliko kvadraturo.
 • Lokalne prezračevalne enote so glasnejše, predvsem zato, ker se nahajajo v istem prostoru.
 • Vsaka enota zahteva vzdrževanje, res pa je, da ne rabite čistiti prezračevalnih cevi.

Centralne vrste prezračevanja

Centralni prezračevalni sistemi so zasnovani za prezračevanje celotne hiše ali stanovanja. Tipičen centralni prezračevalni sistem je sestavljen iz mreže kanalov in ventilatorjev, ki črpajo svež zrak od zunaj, ga dostavijo v bivalne prostore in hkrati poskrbijo za “odvoz” umazanega notranjega zraka na prosto. Preberite tudi, kako deluje centralni prezračevalni sistem.

vrste prezračevanja in centralni sistemi
Gre za veliko bolj zapletene sisteme, kot so lokalne vrste prezračevanja. Seveda lahko pričakujete tudi višjo ceno, ki pa se vam bo kmalu povrnila, saj so precej bolj učinkoviti od lokalnih prezračevalnih enot. Tako z vidika boljše kakovosti zraka kot energetske učinkovitosti. Vir slika (5)

Prednosti centralnega prezračevalnega sistema

 • Centralne vrste prezračevanja so najbolj učinkovite pri zagotavljanju kakovostnega zraka.
 • Poskrbijo za prezračevanje vseh prostorov v hiši.
 • Odstranijo odvečno vlago in preprečujejo razvoj plesni.
 • Centralne vrste prezračevanja so še bolj energetsko učinkovite in močno zmanjšajo stroške ogrevanja.
 • Zrak filtrirajo boljše kot lokalne prezračevalne enote.
 • Manj hrupa, saj imajo dobro dušenje zvoka, poleg tega pa je glavna prezračevalna enota običajno nameščena izven bivalnih prostorov (na primer v kleti ali shrambi).

Slabosti centralnega prezračevalnega sistema

 • Niso primerni za obstoječe objekte in sanacije. Tudi za stanovanja so manj primerni.
 • Višja naložba in višji stroški montaže.
 • Centralne vrste prezračevanja so zahtevne za vgradnjo, saj zahtevajo obsežno mrežo prezračevalnih kanalov po celotnem objektu.
 • Zavzamejo več prostora.

Kaj je rekuperacija zraka

vrste prezračevanja z rekuperacijo
Rekuperacija zraka poskrbi za energetsko učinkovitost prezračevalnega sistema, saj vhodni zrak ogreje na prijetno bivalno temperatura, tako da ne potrebujete dodatne energije za ogrevanje. Vir slika (4)

Ventilator z rekuperacijo toplote (HRV) ali ventilator z rekuperacijo energije (ERV) pridobivata toploto iz odhajajočega zraka. Z njo ogrejeta hladen svež zrak, ki prihaja v hišo. Poleti se proces obrne. Z rekuperacijo lahko združite tako lokalne kot centralne vrste prezračevanja. (2)

Prezračevanje z rekuperacijo ali brez?

Prezračevalni sistemi z rekuperacijo, ki jih pogosto imenujemo sistemi z rekuperacijo toplote ali rekuperacijo energije, prinašajo pomembno prednost: energetsko učinkovitost. Z recikliranjem toplote odhajajočega zraka se zmanjša energija, ki je potrebna za ogrevanje ali hlajenje prihajajočega svežega zraka. Vaši računi za ogrevanje bodo nižji, polega tega pa rekuperacija zraka velja za trajnostno izbiro.

vrste prezračevanja in vlaga
Vrste prezračevanja z rekuperacijo nadzorujejo tudi raven vlage v prostoru, a le, ko govorimo o prezračevanju z rekuperacijo energije, ERV.

Vrste prezračevanja brez rekuperacije so cenejše, tako za nakup kot za montažo. Tudi celoten postopek namestitve je bolj preprost. Še vedno poskrbijo za ustrezno prezračevanje vašega doma ali stanovanja, vendar nimajo prednosti varčevanja z energijo, ki jih ponujajo prezračevalni sistemi z rekuperacijo. Sčasoma boste to opazili tudi vi, ko boste zagledali višje račune za energijo, zlasti v regijah z ostrimi zimami ali vročimi poletji, kjer so obremenitve ogrevanja ali hlajenja velike. (3)

Številne vrste prezračevanja in kako izbrati optimalno

Na kratko smo opisali lokalne in centralne vrste prezračevanja ter razjasnili, kaj je rekuperacija zraka in ali jo potrebujete. Odločitev, kateri sistem boste izbrali, je sedaj na vas. Seveda pa nas lahko kadar koli kontaktirate, če potrebujete pomoč pri izbiri ali načrtovanju prezračevalnega sistema. Z veseljem vam bomo pomagali. Kakšne so aktualne cene prezračevalnih sistemov?

VIR (1) – HVI
VIR (2) – Energy.gov
VIR (3) – HSSS
VIR (4) – Acclaimed Furnace
VIR (5) – Vecteezy