prezračevanje prostorov razlogi

4 razlogi za prezračevanje prostorov, ki jih morate poznati

prezračevanje prostorov razlogi

Če ste eden izmed tistih, ki cenijo svoje dobro počutje, potem morate nujno prebrati spodnji prispevek o razlogih in rešitvah za prezračevanje prostorov! Kako pa veste, ali imate v svojem domu slab zrak? Odgovor preberite tukaj.

Prezračevanje prostorov razlogi

Tako kot pljuča morajo tudi naši domovi imeti možnost, da dihajo. Da lahko vanje vstopi svež zrak, umazan pa odide. (1)

Prezračevanje prostorov razlogi

V zraku v zaprtih prostorov se hitro ustvari visok nivo vlage, vonjav, plinov, prahu in drugih polutantov. Umazan zrak je treba razredčiti in dovesti svež zrak v vse prostore vašega doma. To je pomembno predvsem za vse lastnike novogradenj in pasivnih hiš, ki so grajene bolj ali manj zrakotesno. Pa si poglejmo različne načine za prezračevanje prostorov:

Poznamo več načinov za prezračevanje prostorov

Najlažji in najbolj razširjen sistem za prezračevanje je naravno prezračevanje, ki pa v nekaterih primerih ne zadošča in ni energetsko učinkovito. Poleg naravnega poznamo še točkovno prezračevanje in prezračevalne sisteme za celotno hišo, ki so najbolj optimalna rešitev za prezračevanje prostorov.

1. Naravno prezračevanje

Kot pove že ime samo, naravno prezračevanje poteka brez specializiranih sistemov. O njem govorimo, kadar zraka v prostor ne zajemamo prisilno, ampak na pretok zraka vplivajo pogoji okolja – veter in temperaturna razlika med notranjostjo in zunanjostjo. Zdaj že veste, o čem govorimo? Seveda – naravno prezračujemo tako, da odpremo okna in vrata ter ustvarimo prepih.

Naravno prezračevanje je enostavno, poceni in že “vgrajeno” v vaš dom. Pa vendar ima veliko slabosti …

Prezračevanje prostorov razlogi
Takole je v praksi videti naravno prezračevanje prostorov. Ali je prepih res komu všeč?

Zakaj naravno prezračevanje ni optimalno?

Naravno prezračevanje prostorov je dokaj nezanesljivo. Ne more ves čas enakomerno prezračevati vašega doma, še posebej, če živite v novejši hiši, ki je zelo dobro izolirana, in preprečuje vstop zunanjega zraka. Kadar govorimo o prezračevanju brez prepiha, je metoda odvisna tudi od zunanje temperature in vetra.

Naravno prezračevanje lahko v vaš dom vnese zunanje polutante in ustvari prepih, ki je večini od nas neprijeten. Da ne govorimo o energetskih izgubah …

2. Točkovno prezračevanje

Gre za klasično mehansko prezračevanje, ki pa ne pokriva celotnega doma, ampak le določeno mesto v prostoru. Odstranjuje vlago in polutante točno tam, od kjer izvirajo. Seveda jih poznamo vsi:

Klasično mehansko prezračevanje kuhinja

Kuhinjska napa

Točkovno prezračevanje lahko nadzorujemo bolj učinkovito kot naravno, vendar pretok zraka ne zadošča za prezračevanje prostorov celotnega doma. Pazite tudi, da ventilatorji niso predolgo prižgani, saj bodo po določenem času prepustili več polutantov, kot pa jih bodo odstranili. Za točkovno prezračevanje morate vgraditi kar nekaj odvodnih kanalov.

Pa še to – s klasičnim mehanskim prezračevanjem boste v svoj dom vnesli umazan in nefiltriran zrak.

3. Prezračevalni sistemi

Prezračevalni sistem zagotavlja nadzorovano prezračevanje celotne hiše ali stanovanja, pri katerem je zračni tok enakomerno porazdeljen po celotni hiši. Če se pripravljate na gradnjo hiše potem veste, da dandanes prezračevalni sistemi niso le želja, ampak nujna investicija!

Vas zanima, kako deluje prezračevalni sistem – preberite več.
Tukaj pa vam bomo na kratko predstavili dva sodobna načina prezračevanja:

Vas bolj podrobno zanimajo cene prezračevalnih sistemov? Preberite naš prispevek – Prezračevalni sistemi za stanovanje in ne pozabite na 20-% subvencijo Eko sklada. (1)

Prednosti sodobnih prezračevalnih sistemov

  • V našem domu bo vedno svež zrak in nespremenjena temperatura.
  • Manj izgub toplotne energije
  • Znebili se bomo vlage in s tem tudi plesni (3)

Prezračevanje prostorov razlogi, ki vas bodo prepričali!

Raziskave so pokazale, da ima lahko onesnažen zrak v zaprtih prostorih bolj škodljive učinke na naše zdravje kot onesnažen zrak zunaj. (4)

drevo čist zrak
V enem letu razgradim 22 kg ogljikovega dioksida. Vse kar prosim v zameno je, da me pustite živeti.

Prezračevanje prostorov razlogi:

1. Pomaga zmanjšati kondenzacijo

Do kondenzacije pride, ko se vlažen zrak ohladi in ne more več zadržati vse vlage v obliki vodne pare. To se zgodi, ko pride vlažen topel zrak v stik s hladno površino, vlaga kondenzira in tvori vodne kapljice na oknih, stenah ali drugih površinah. Dobro prezračevanje prostorov pomaga uravnavati temperaturo in nadzoruje nivo vlage v zraku.

Če vlage v bivalnih prostorih ne nadzirate, lahko sčasoma povzroči luščenje sten, nastanek plesni ali celo poškoduje lesene nosilce hiše.

2. Iz prostorov odstrani alergene

Kvalitetno prezračevanje prostorov filtrira alergene, kot so cvetni prah, prah in druge alergene snovi, ki se kopičijo v notranjosti doma. S prezračevalnimi sistemi lahko učinkovito odstranite velike delce in prah, kar bo alergikom olajšalo simptome alergije.

3. Zaščiti naša dihala in preprečuje astmo

Vlažni pogoji s kopico plesni lahko prispevajo k razvoju astme in drugih respiratornih obolenj. Vlažno okolje je odlično tudi za preživetje in razmnoževanje pršic. Ko pridejo pršice v stik s kožo in dihali lahko povzročijo izpuščaj, srbenje ali težave z dihanjem. Dobro prezračevanje prostorov te težave prepreči!

4. Znižuje koncentracijo radona

Radon je radioaktiven brezbarven plin brez vonja in nastaja ob razpadu urana, ki je naravno prisoten v zemeljski skorji.

Svetovna zdravstvena organizacija WHO je radon povezala z nekaterimi primeri pljučnega raka:
Radon povzroči 3 – 14 % vseh pljučnih rakov.” (5)

Radon se lahko nakopiči tudi v naših domovih, predvsem v tistih, ki so blizu čistilnih naprav, jam in rudnikov ali ležijo na poroznih tleh (kraška in prodnata tla). Če učinkovito prezračujemo prostore, s tem zmanjšamo koncentracijo radona na raven, ki je zdravju neškodljiva.

Zagotovite svež zrak svojemu domu in družini

Se po branju prispevka strinjate, da je prezračevalni sistem v vašem domu obvezna naložba?

Več razlogov za sodobno prezračevanje prostorov je dostopnih na spletni strani Vent.

Za rokav pocukajte naše Panheat Vent svetovalce, ki bodo s svojim znanjem in izkušnjami poskrbeli za optimalno prezračevanje vašega doma.

VIR (1) – American Lung Association
VIR (2) – Eko sklad: seznam spodbud za prezračevalne sisteme
VIR (3) – Diplomsko delo: Primerjava sodobnih prezračevalnih sistemov na primeru enostanovanjske hiše
VIR (4) – Zehnder America
VIR (5) – WHO