ventilacija-integriran-sistem

Ventilacija notranjih prostorov: ključ do zdravega in energetsko varčnega doma

Ob vse pogostejših vremenskih ujmah in drastičnih posledicah globalnega segrevanja smo prepričani, da ste se že kdaj vprašali, kako lahko tudi sami prispevate k zmanjšanju ogljičnega odtisa. A to je le eno od ključnih vprašanj, zakaj je učinkovita ventilacija nekaj, za kar se odloča vedno več lastnikov nepremičnin. 

V nadaljevanju bomo razkrili, kako je lahko ventilacija v bivalnih prostorih boljša. Spoznali boste tudi, kako lahko poskrbite tako za boljši zrak, ki ga dihate, kot tudi prispevate k zelenemu okolju. Predstavili bomo različne vrste sistemov ventilacije in predstavili nekaj ključnih nasvetov, ki jih je potrebno upoštevati pri izbiri le-teh.

Vse to z namenom, da vam olajšamo izbiro najbolj optimalne rešitve, ki bo ustrezala vašim potrebam in vas podprla v boju za zmanjšanje ogljičnega odtisa. 

Zakaj je ventilacija tako pomembna?

V članku zakaj potrebujete učinkovit prezračevalni sistem, smo že pisali o prednostih, ki jih ima ventilacija in zakaj je izjemnega pomena za bivanje v naših domovih. Naj na tem mestu povzamemo nekaj ključnih ugotovitev. Nesporno je dejstvo, da lahko s prezračevanjem prostora znatno izboljšate tudi kakovost zraka v bivalnih prostorih. Vendar se lahko brez učinkovitega sistema ventilacije v bivalnih prostorih kopičijo PM delci, ki se usedajo na pljuča in kardiovaskularni sistem. Nahajajo se v drobnem prahu, kot so tobačni dim, radon in hlapne organske spojine. (1)

ventilacija-zaščita-pred-pm-delci
Ventilacija notranjih prostorov je namenjena izboljšanju kakovosti zraka, predvsem temu, da prepreči kopičenje PM delcev, ki škodujejo zdravju.

Ventilacija je priporočljiva tudi iz drugih razlogov 

Ne le, da vam ventilacija pomaga, da izboljšate kakovost zraka svojega doma, ampak zaradi nje potrebujete tudi manj energentov za ogrevanje in ohlajanje notranjih prostorov. (Brez dvoma – vaša denarnica vam bo hvaležna). Zato ni presenetljivo, da so napredne energetske tehnologije vedno bolj popularne. Takšna ventilacija je odločen odgovor na vse podnebne spremembe. 

Ravno zato je tako pomembna integracija pametnih ventilacijskih sistemov v kombinaciji z drugimi okolju prijaznimi sistemi ogrevanja in hlajenja. A kako izbrati ustrezne v tako pestri ponudbi različnih rešitev na trgu? Brez skrbi. V nadaljevanju odgovarjamo ravno na to vprašanje. 

Ventilacija bivalnih prostorov kot odgovor na klimatske spremembe

Pri soočanju s klimatskimi spremembami je trajnostni vidik ogrevalnih in hladilnih naprav izjemnega pomena. Te rešitve jasno kažejo na to, kako ventilacija objektov, pripomore k oblikovanju optimalnega bivalnega okolja. V luči trajnostnih rešitev ogrevalnih in hladilnih naprav, ki so tesno povezane s sistemom ventilacije, je potrebno razmisliti o najprimernejšem načinu prezračevanja vašega doma. V pomoč pri sprejemanju tako pomembne odločitve vam svetujemo, da preberete članek: Naravno, mehansko ali hibridno prezračevanje?, kjer boste spoznali vse možnosti in prednosti različnih prezračevalnih sistemov. 

Poglejmo, kakšni so mehanski načini prezračevanja in kakšne so njihove prednosti. 

Na kratko o sodobnih načinih ogrevanja in hlajenja prostorov

Pojem ventilacija vključuje tehnološko dovršene sisteme ogrevanja in hlajenja prostorov, kjer imajo klimatske naprave, toplotne črpalke in sončne elektrarne posebno mesto. Prezračevalni sistemi kot so prezračevalne naprave Blauberg, so cenovno ugodni, enostavni za vgradnjo in primerni tako za starejše zgradbe kot novogradnje, obenem pa zagotavljajo stalni dotok svežega zraka, preprečujejo pojav plesni in zmanjšujejo vlago v zraku.

Več o teh izjemnih rešitvah si lahko preberete na spletni strani Panheat Vent. Prepričani smo, da boste prijetno presenečeni nad njihovo zmogljivostjo. 

A naj na tem mestu naredimo kratko primerjavo stroškov, ki jih predstavlja ventilacija, vključno z različnimi načini ogrevanja. Po naših ugotovitvah so letni stroški delovanja klimatske naprave med 70 in 250 evrov. Ugotovili smo tudi, da je investicija v toplotne naprave nekoliko višja kot v primeru klimatskih naprav, a se investicija kmalu povrne. Podobno kot v primeru toplotnih črpalk lahko tudi v primeru sončnih elektrarn računate na poplačilo investicije na daljši rok, saj bodo vaše fotovoltaične celice prispevale k prihranku denarja že kmalu po vklopu. 

sodobna-ventilacija-za-zdrav-dom
Ste vedeli, da je sodobna ventilacija za dom cenovno ugodna, enostavna za vgradnjo in primerna tudi za starejše stavbe.

A da bi lahko kar najbolje izkoristili številne prednosti, ki jih predstavljajo ogrevalno – hladilni sistemi in ustrezna ventilacija, je potrebno vedeti, katere kriterije sploh upoštevati. Poglejmo. 

Kako se odločiti za pravo rešitev za potrebe vašega doma?

Tako kot na vseh drugih področjih je potrebno vedeti, kdaj je ventilacija optimalna. A bodimo iskreni. S tovrstnimi rešitvami se ne srečujemo ravno vsakdan. Zato naredimo kratek pregled dejavnikov, na katere je potrebno paziti pri izbiri ventilacijskih sistemov. To so:

Specifične potrebe vašega doma, kot so:

  • Velikost prostora: Praviloma bi morala ventilacija prostora potekati vsako uro, in sicer 5-6 krat več kot je volumen prostora. To pomeni, da bi za prostor s kvadraturo 50 m2 in v višini stropa 2,5 m (volumnom 125 m3) potrebovali sistem, ki lahko v eni uri prečisti približno 625 -750 m3 zraka.  
  • Izolacija stavbe: Boljša izolacija pomeni bolj ekonomično ravnanje z energenti. Vendar učinkovita ventilacija preprečuje tudi takšne tegobe kot je pojav plesni v prostoru in vsebnost onesnaževal zraka. (2)

Dolgoročni stroški z vidikov:

  • Energetske učinkovitosti: Sodobne ventilacijske rešitve, kot je rekuperacija zraka, lahko bistveno prispevajo k zmanjšanju stroškov ogrevanja in hlajenja. Ustrezna ventilacija torej pomeni, da lahko prihranite tudi do 50 % pri kurjavi ali ohlajanju prostorov. 
  • Vzdrževanja ogrevalnega/hladilnega sistema: Redno vzdrževanje je ključnega pomena za dolgoročno učinkovitost in dolgotrajnost delovanja sistema. To so stroški, ki jih je priporočljivo upoštevati na letni ravni. 

Vedeti je potrebno, kdaj je ventilacija učinkovita. Na to vplivajo naslednji dejavniki:

  • Tip ventilacije: Centralni sistemi so bolj primerni za večje prostore, medtem, ko so decentralizirani boljša opcija za stanovanja, kopalnice, kleti, garsonjere in manjše družinske hiše. 
  • Filtracija zraka: Prezračevalne naprave, kot jih lahko najdete na naši spletni strani, so pomembne za prečiščevanje PM delcev in alergenov iz zraka, kar je še posebej pomembno za alergike na prah kot tudi ostale. 
Prilagojena-ventilacija-velikost-prostora
Ne glede na to, ali boste izbrali lokalni ali centralni prezračevalni sistem, bo vaša naložba hitro povrnjena. Če ne drugače, se bo obrestovalo pri vašem zdravju in dobrem počutju. (3)

Pri izbiri sistema ventilacije je pomembno, da upoštevate vse naštete dejavnike, saj lahko pravilna izbira izboljša kakovost bivanja, zmanjša stroške in prispeva k trajnosti vašega doma. Za več informacij, s katerimi si lahko olajšate tako pomembno odločitev kot je izbira ustreznega prezračevalnega sistema, preberite tudi članek: Prezračevalni sistem – katerega pa vi potrebujete?

Pod črto: učinkovita ventilacija je pravi odgovor na vaše težave

Optimalna ventilacija je izrednega pomena za vzpostavitev zdravega in energetsko varčnega bivalnega okolja. Ne gre le za udobje bivalnega okolja, temveč za to, kaj lahko kot posameznik in kot družina sami naredimo za bolj čist, zelen planet. 

Že samo odločitev o tem, na kakšen način se bomo ogrevali, lahko občutno zmanjša naše mesečne stroške in dolgoročno prispeva k zmanjšanju ogljičnega odtisa. Ne glede na to, ali se odločite za centralni ali lokalni sistem ogrevanja, hlajenja in prezračevanja prostorov, je pomembno, da je ventilacija učinkovita in predvsem, da ustreza značilnostim vašega doma. 

Za več informacij nas kontaktirajte še danes in z veseljem bomo našli ustrezno rešitev za vas. Naši prijazni in strokovno podkovani sodelavci vas že pričakujejo. 

VIR (1) – Ugren
VIR (2) – Build it
VIR (3) – Everest