kakovost zraka v Sloveniji prikazna

Kakšna je kakovost zraka v Sloveniji v letu 2023?

Vsak dan vdihnemo več kot 10.000 litrov zraka, toda kako pogosto se ustavimo in pomislimo na kakovost zraka, ki ga dihamo? Kakovost zraka v Sloveniji je pereč problem, ki ga premalo poudarjamo. Zaradi lokalnih izpustov in meteoroloških pogojev se soočamo s čezmernimi ravnmi delcev PM10 in ozona, slaba kakovost zraka v Sloveniji pa je tihi ubijalec, ki ima resne posledice za naše zdravje.

Onesnažen zrak je eden izmed glavnih dejavnikov tveganja za najbolj pogoste kronične težave, med njimi so rakava in srčno-žilna obolenja, sladkorna bolezen, bolezni dihal, demenca in težave v nosečnosti.

Kako nevaren je slab zrak?

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je onesnaženost zraka danes največje okoljsko tveganje za zdravje in na svojih plečih nosi odgovornost za vsako deveto smrtno žrtev na svetu. (1)

Zaskrbljujoče ni le onesnaženje zunanjega zraka, temveč je enako škodljiva tudi slaba kakovost zraka v zaprtih prostorih. Kaj lahko storimo, da se zaščitimo?

Preberite več o tem, kakšna je kakovost zraka v Sloveniji v letu 2023 in kako lahko obvarujete svoje zdravje.

global warming, pollution, environment-2958988.jpg

Kaj mislimo, ko rečemo, slaba kakovost zraka?

Slaba kakovost zraka je izraz, s katerim označujemo zrak, ki vsebuje onesnaževala ali snovi, ki škodujejo našemu zdravju.

Pogosta onesnaževala zraka so prizemni ozon, dušikovi in žveplovi oksidi, ogljikov monoksid in trdi delci, ki lebdijo v zraku in so različne velikosti ter sestave.

Onesnaževala, ki vplivajo na kakovost zraka v Sloveniji, izvirajo iz različnih virov. Nekatera onesnaževala v zrak neposredno sproščajo viri onesnaževanja. Druga, tako imenovana sekundarna onesnaževala, na primer prizemni ozon, pa nastajajo v ozračju kot produkt zapletenih kemičnih procesov.

Prizemni ozon je vrsta onesnaževala zraka, ki močno vpliva na kakovost zraka v Sloveniji. Nastane, ko onesnaževala iz avtomobilov, tovarn in drugih virov reagirajo s sončno svetlobo.

Dušikovi in žveplovi oksidi nastajajo pri izgorevanju fosilnih goriv, kot sta premog in nafta.

Ogljikov monoksid je plin brez barve in vonja in nastaja pri nepopolnem izgorevanju goriv.

Je kakovost zraka v Sloveniji dobra ali slaba?

Kakovost zraka v Sloveniji se je v zadnjih desetletjih bistveno izboljšala, vendar je koncentracija nekaterih onesnaževal v zunanjem zraku še vedno previsoka.

Zrak v Sloveniji je prekomerno onesnažen, pozimi predvsem z delci PM10 in poleti z ozonom. V zadnjem času narašča tudi onesnaženost zraka z benzopirenom (BaP). (2)

Kdo nadzira kakovost zraka v Sloveniji?

Meritve kakovosti zunanjega zraka v prvi vrsti izvaja Agencija za okolje, pomagajo pa ji tudi drugi izvajalci v dopolnilnih mrežah, in sicer na različnih mestih po Sloveniji.

Kakovost zraka v Sloveniji se ocenjuje z meritvami koncentracij onesnaževal v zunanjem zraku in modeliranjem kakovosti zraka. Opravljajo se meritve žveplovega dioksida, dušikovih oksidov, ogljikovega monoksida, ozona, organskih spojin ter delcev PM10 in PM2,5. (2)

kakovost zraka v Sloveniji onesnaženo mesto
Po podatkih OECD bo onesnaženost zraka v mestih do leta 2050 postala glavni okoljski vzrok umrljivosti po vsem svetu, pred onesnaženo vodo in pomanjkanjem sanitarnih storitev. Onesnaženost zraka v Evropi že zdaj skrajšuje pričakovano življenjsko dobo za približno 8,6 meseca na prebivalca. (4)

Nevarnosti, ki jih predstavlja slaba kakovost zraka

Izpostavljenost onesnaženemu zraku ima resne posledice za naše zdravje. Oglejte si, kaj povzročita kratkotrajna in dolgotrajna izpostavljenost.

Kratkotrajna izpostavljenost

Dolgotrajna izpostavljenost

 • draženje oči, nosu in grla
 • glavobol
 • omotica
 • utrujenost
 • kronične težave z dihali
 • astma
 • kronična obstruktivna pljučna bolezen
 • pljučni rak
 • srčno-žilne bolezni
 • možganska kap
kakovost zraka v Sloveniji umrljivost otrok
Še posebej občutljivi na učinke slabe kakovosti zraka so otroci, starejši in tisti, ki imajo pridružene zdravstvene težave. Otroci, ki odraščajo na območjih z visoko stopnjo onesnaženosti zraka, imajo 30 % več možnosti, da razvijejo astmo in številne druge bolezni.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Nina Pirnat je povedala, da je kakovost zraka v Sloveniji problematična, saj »delci v zraku v slovenskih mestih skrajšajo življenje za 1,5 do 2 leti, ob prometnih cestah za 3 leta, povprečno pa v Sloveniji za 1 leto.« (3)

Kaj lahko storimo za boljšo kakovost zraka v Sloveniji?

Če si želimo dihati boljši zrak, je edina rešitev, da poskrbimo za manj onesnaženja. Tukaj mora vsak od nas prispevati svoj del. Kako pa? Predstavljamo načine, s katerimi lahko s skupnimi močmi izboljšamo kakovost zraka v Sloveniji.

 • Redno vzdržujte in pravilno uporabljajte kurilne naprave.
 • Zamenjajte svojo staro kurilno napravo z okolju prijaznim ogrevalnim in prezračevalnim sistemom.
 • Uporabite javni potniški promet, kolo ali pojdite peš.
 • Pri kmetovanju upoštevajte dobro prakso in se držite pravilnega gnojenja.
 • Ne kurite vrtnih ostankov, še posebej vlažnega materiala, na prostem.
 • Odpovejte se ognjemetom in drugi pirotehniki. (4)
kakovost zraka v Sloveniji kaj lahko naredimo

Kaj pa kakovost zraka v zaprtih prostorih?

Čeprav je večje pozornosti deležna onesnaženost zunanjega zraka, je lahko kakovost zraka v zaprtih prostorih prav tako škodljiva. Po podatkih Agencije za varstvo okolja je lahko zrak v zaprtih prostorih do petkrat bolj onesnažen kot zunanji. Zrak se v zaprtih prostorih namreč zadržuje in kroži, zaradi česar se v njem kopičijo onesnaževala.

Slaba notranja kakovost zraka v Sloveniji izvira iz različnih virov, med drugim imamo težave zaradi tobačnega dima, gospodinjskih čistil in gradbenih materialov, kot sta azbest in formaldehid. K onesnaženosti zraka v zaprtih prostorih močno prispeva tudi slabo prezračevanje, saj povzroči kopičenje onesnaževal v zraku.

Kaj lahko storimo za izboljšanje zraka v svojem domu?

S slabo kakovostjo zraka v zaprtih prostorih se soočajo zlasti novogradnje in energetsko učinkovite hiše, ki so zaradi zrakotesnosti slabo prezračevane.

Želite izboljšati kakovost zraka v svojem domu? Kontaktirajte Vent še danes.

VIR (1) – WHO
VIR (2) – GOV.SI
VIR (3) – Delo
VIR (4) – GOV.SI