prezračevalni sistemi forum prikazna

Pogosta vprašanja prezračevalni sistemi forum v letu 2023

Ste vedeli, da je dihanje čistega in svežega zraka bistveno za vaše zdravje in dobro počutje? Zlasti v zaprtih prostorih. Tu pridejo na vrsto prezračevalni sistemi, ki pomagajo izboljšati kakovost zraka, tako da dovajajo svež filtriran zrak in odstranijo postan, onesnažen zrak. V prispevku smo pripravili odgovore na nekatera najpogostejša vprašanja na temo: prezračevalni sistemi forum, saj vemo, da je izbira pravega prezračevalnega sistema, ki ustreza vašim potrebam, kar velik izziv.

Prezračevalni sistemi forum vprašanje 1 – Zakaj potrebujem prezračevalni sistem?

To je eno izmed najpogostejših vprašanj na temo prezračevalni sistem forum. In sicer ste spraševali, zakaj sploh vgraditi prezračevalni sistem, in ali se splača?

Da, se splača! Prezračevalni sistem je ključna oprema vsakega zdravega doma. Pomaga ohranjati kakovosten zrak v prostoru, saj zagotavlja neprekinjen dotok svežega zraka in odstranjuje postan zrak. Slaba kakovost zraka v zaprtih prostorih lahko povzroči vrsto zdravstvenih težav, med drugim alergije, težave z dihali in celo bolezni srca.

Ste lastniki novogradenj? Potem je vaš dom zaradi novejših zrakotesnih materialov neprodušno zaprt, kar povzroči slabo kakovost zraka v zaprtih prostorih. Zrak v vašem domu zastaja, v njem pa se kopičijo onesnaževala, kot so prah, plesni in alergeni. Prezračevalni sistem pomaga pri kroženju svežega zraka po vašem domu in tako zmanjša koncentracijo teh onesnaževal.

Imate doma kamin ali plinski štedilnik? Potem svojo družino izpostavljate nevarnim koncentracijam ogljikovega monoksida. Avtomatski prezračevalni sistem pomaga odstraniti škodljive pline iz vašega doma in tako zagotovi, da ste varni pred tveganji, povezanimi z izpostavljenostjo ogljikovemu monoksidu.

Živite na območju z visoko stopnjo onesnaženosti? Potem bo prezračevalni sistem pomagal filtrirati škodljive delce iz zraka in tako poskrbel, da boste dihali čist in svež zrak. (1)

Preberite še več razlogov za prezračevanje prostorov.

Si želite neprestani dotok svežega zraka? Odločite se za vgradnjo prezračevalnega sistema in se izognite toplotnim izgubam zaradi prepiha, višjim stroškom ogrevanje in hlajenja, onesnaženemu zraku, neprijetnim vonjavam, previsoki vlažnosti in še bi lahko naštevali. In kar je pri tem najlepše – vse to bo potekalo brez vaše pomoči, saj sodobni prezračevalni sistemi delujejo povsem avtomatsko.

Prezračevalni sistemi forum vprašanje 2 – Naj izberem centralni ali lokalni prezračevalni sistem?

Pod iskalnim izrazom prezračevalni sistemi forum ste pogosto spraševali, kakšno vrsto prezračevalnega sistema izbrati. Odločitev ni tako težka in jo je možno razjasniti v nekaj točkah:

CENTRALNI prezračevalni sistem

LOKALNI prezračevalni sistem

  • Za novogradnje, hiše
  • Celovito prezračevanje vseh prostorov
  • Večji izkoristek
  • Več načinov upravljanja
  • Za stanovanja, renovacije
  • Prezračevanje posameznih prostorov
  • Preprosta montaža
  • Ni vzdrževanja

Prezračevalni sistemi forum vprašanje 3 – Ali lahko prezračevalni sistem namestim sam?

Čeprav lahko lokalni sistem za prezračevanje namestite sami, je priporočljivo, da za to najamete strokovnjaka. Pravilna vgradnja prezračevalnega sistema je zapletena, in če ni pravilno nameščen, bo v vašem domu slaba kakovost zraka, sistem bo hrupen in verjetno bo potreboval več vzdrževanja in popravil.

Vgradnjo centralnega prezračevalnega sistema pa vsekakor odsvetujemo, saj gre za prevelik projekt. Za načrt in montažo kontaktirajte pooblaščene monterje prezračevalnih sistemov, ki bodo delo opravili strokovno in natančno.

Prezračevalni sistemi forum vprašanje 4 – Kako vzdržujem prezračevalni sistem? Kako pogosto naj menjam filtre?

Vzdrževanje prezračevalnega sistema je ključno, če želite, da bo vaš sistem deloval optimalno. Poskrbite za redno čiščenje in sistem vam bo povrnil s čistim zrakom in dolgo življenjsko dobo.

Redna menjava filtrov
Nujno je, da redno menjate filtre v prezračevalnem sistemu. S tem boste zagotovili učinkovito delovanje sistema ter odstranjevanje onesnaževal in alergenov iz zraka.

Priporočljivo je, da filtre v prezračevalnem sistemu zamenjate vsakih 12 mesecev, odvisno od vrste sistema, ki ste ga namestili. (2)

Čiščenje kanalov in prezračevalnih odprtin
Sčasoma se v kanalih in zračnikih prezračevalnega sistema naberejo prah in nečistoče. Priporočljivo je, da jih vsakih nekaj let očisti strokovnjak, ki bo preveril tudi preostale komponente in poskrbel za optimalno delovanje.

Preverite ventilator
Ventilator v prezračevalnem sistemu se lahko sčasoma zamaši s prahom in odpadki. Priporočljivo je, da ventilator preverite vsakih nekaj mesecev in ga po potrebi očistite. (3)

Prezračevalni sistemi forum vprašanje 5 – Ali lahko odpiram okna, če imam prezračevalni sistem?

Da, vsekakor lahko odpirate okna.

Preberite si, kako do optimalne kakovosti zraka v svojem domu.

Ni pa priporočljivo, saj odprta okna in vrata predstavljajo vdor hladnega oziroma toplega zraka, kar predstavlja toplotne izgube. Poleg tega boste deležni tudi vdora hrupa, prahu, mrčesa, dežja in alergenov.

VIR (1) – EnviroVent
VIR (2) – Ventis
VIR (3) – Renewable Energy Hub