prezračevalni sistemi cena prikazna

Prezračevalni sistemi cena in subvencije v letu 2023

Se odločate za nakup sodobnega in avtomatiziranega prezračevalnega sistema? Potem ste na pravem mestu in vas verjetno zanima prezračevalni sistemi cena in subvencije v letu 2023. Zbrali smo aktualne cene za lokalne in centralne prezračevalne sisteme ter pojasnili, kako je z rekuperacijo toplote. Če se vam zdi, da je prezračevalni sistem za vas prevelik finančni zalogaj, ne skrbite, Eko sklad za obe možnosti prezračevanja ponuja nepovratne subvencije.

Zakaj se odločiti za sodoben prezračevalni sistem

Vsako stanovanje ima svoj vonj, to vsekakor drži. Verjetno pa si želite, da bi v vašem domu vedno dišalo po svežem in prezračenem. Ko prestopite prag hiše in ko sprejmete obiske. Poleti, ko oken ne odpirate zaradi vročine in pozimi, ko je za prepih premrzlo. In da bi dišalo tudi po tem, ko skuhate kosilo. Pa veste, da to niti ni tako nemogoče?

Prezračevalni sistemi cena in subvencije – ali si ga lahko privoščite

Se vam zdi, da so prezračevalni sistemi predragi? Morda boste presenečeni, ko boste ugotovili, da za kakovostno prezračevanje ne boste porabili vseh svojih prihrankov. Zakaj trdimo, da je prezračevalni sistem obvezna naložba?

prezračevalni sistemi cena
Prezračevalni sistemi cena, subvencije, kako je z rekuperacijo toplote in kako se razlikujeta lokalni in centralni prezračevalni sistem.

Subvencija za prezračevalni sistem

Eko sklad tudi v letu 2023 podeljuje nepovratne finančne spodbude za nakup in vgradnjo prezračevanja z rekuperacijo. Subvencija se podeljuje tako za lokalne kot za centralne prezračevalne sisteme in je pogojena s toplotnim izkoristkom rekuperatorja, ki mora dosegati vsaj 70 ali 80 %, odvisno od tipa rekuperatorja. Višina subvencije znaša do 20 % stroškov naložbe, vendar ne več kot 2.000 EUR za centralni prezračevalni sistem ali 300 EUR za lokalno prezračevalno enoto. (1)

Podrobnosti razpisa in pogoje za pridobitev si lahko preberete na spletni strani Eko sklada.

Prezračevalni sistemi cena – od česa je odvisna

Prezračevalni sistemi cena? Odgovor na to vprašanje ni popolnoma preprost. Poglejmo si dejavnike, ki vplivajo na ceno sodobnega prezračevalnega sistema.

  • VELIKOST OBJEKTA

Imate veliko hišo z več kot 200 m2 površine? Potem bo prezračevalni sistemi cena vsaj 20 % višja kot pri manjši hiši. Pri večjih hišah upoštevajte, da potrebujete centralni prezračevalni sistem, katerega cene so kar nekajkrat višje od lokalnih prezračevalnih enot. Za centralno prezračevanje boste odšteli med 2.000 in 8.000 EUR, cena pa variira glede na velikost objekta in s tem povezano zahtevnostjo vgradnje.

  • LOKALNO ALI CENTRALNO PREZRAČEVANJE

Tukaj prihaja do največjih odstopanj glede cene. Lokalni prezračevalni sistem je bolj primeren, če želite prezračevati posamezne prostore ali manjše stanovanje. Je veliko bolj ugoden kot centralni prezračevalni sistem, a precej manj učinkovit. Cena posamezne enote za lokalno prezračevanje se giblje med 600 – 1.000 EUR. Centralni prezračevalni sistemi cena je višja, a se vam naložba hitro povrne, saj so zelo učinkoviti. Primerni so za večja stanovanja in hiše. Upoštevajte pa, da gre za večji projekt, ki ga morate načrtovati že v fazi zasnove projekta. Tudi vgradnja je veliko bolj zahtevna.

  • REKUPERACIJA ZRAKA DA ALI NE

Prezračevalne sisteme delimo na tiste z ali brez rekuperacije. Prezračevalni sistemi brez rekuperacije so cenovno ugodnejši, a prihaja do večjih toplotnih izgub. Princip delovanja je podoben, kot če bi prostore zračili s prepihom, le da poteka avtomatsko in bolj učinkovito. Zrak bo vseeno prijetno svež, čist in filtriran, energetske izgube pa bodo večje v primerjavi s prezračevanjem z rekuperacijo. Če boste izbrali prezračevalni sistem z rekuperacijo, lahko pri Eko skladu zaprosite za subvencijo v višini 20 % vrednosti naložbe.

  • DODATNE FUNKCIJE

Cena je seveda odvisna tudi od dodatnih funkcij, ki si jih želite. Sodobni prezračevalni sistemi ponujajo številne tehnologije, ki prispevajo k boljši kakovosti zraka, na vas pa je, da se odločite, koliko vam to pomeni. Prezračevalni sistemi cena je odvisna od tega, kakšno tehnologijo čiščenja zraka in filtre boste izbrali, ali se boste odločili za sistem z vračanjem toplote ali ne, kako energetsko učinkovit rekuperator boste izbrali ter kakšne funkcije upravljanja si želite – pametni nadzor? Odločite se lahko tudi za možnosti razvlaževanja ali vlaženja zraka.

  • PROIZVAJALEC IN MODEL

Prezračevalni sistemi priznanih proizvajalcev, ki so znani po visoki kakovosti, seveda stanejo več. Začetna naložba bo malenkost večja, poplačali pa vam bodo z neslišnim delovanjem, energetsko učinkovitostjo in zanesljivostjo. Oglejte si aktualno ponudbo rekuperatorjev in prezračevalnih enot v spletni trgovini.

  • IZBRANI IZVAJALEC

Boste izbrali kakovostnega izvajalca z dolgoletnimi izkušnjami in zaupanja vrednimi strokovnjaki? Lahko se odločite tudi za cenejšega izvajalca in upate, da bo vse tako kot mora biti. Imejte v mislih, da lahko odločitev kasneje močno obžalujete. Kakovostni izvajalci vgrajujejo le prvovrstne izdelke iz preverjenih materialov, poskrbijo za izvedbo celostne in optimalne ponudbe na ključ ter jamčijo dolgo življenjsko dobo prezračevalnih sistemov z garancijo do 5 let.

prezračevalni sistemi cena in dober izvajalec
Cenejši izvajalci vas lahko na dolgi rok stanejo več, predvsem zaradi pogostih okvar in popravil, ki jih sabo prinese nekvalitetno vgrajen prezračevalni sistem. Kako izbrati dobrega izvajalca?

Lokalni prezračevalni sistemi cena

Lokalno prezračevanje je primerno za posamezne prostore, na primer, v kopalnici, kleti ali v delavnici. Izvajalci ga pogosto vgrajujejo ob prenovah in v objekte, kjer ne morete posegati v konstrukcijo. Primerno je tudi za prezračevanje celotnih stanovanj z manjšo kvadraturo. Deluje tako, da je v posameznem prostoru nameščeno lokalna prezračevalna enota, ki prezračuje samostojno. V vsakem prostoru, ki ga želite prezračevati, morate prebiti steno, saj potrebujete stik z zunanjostjo.


Lokalni prezračevalni sistemi cena je sicer zelo ugodna, zavedajte pa se, da pri tem načinu prihaja do velikih toplotnih izgub. Določen del izgub lahko nadomestite z uporabo lokalnega rekuperatorja, vendar je lokalno vračanje toplote manj učinkovito, kot če bi vgradili centralni rekuperator. Gre tudi za višjo naložbo, saj potrebujete več naprav. No, razen v primeru, če želite prezračevati le en prostor, na primer kopalnico. (2)

vento-eco2

Centralni prezračevalni sistemi cena

Centralno prezračevanje je primerno tako za manjše kot za večje hiše. Primerno je tudi za stanovanja, če govorimo o novogradnjah, saj morate načrt prezračevanja vključiti že v projektno zasnovo. Prezračevanje je sestavljeno iz ene centralne centralne prezračevalne enote, na katero je priključen sistem prezračevalnih cevi, ki vodijo do vseh prostorov v hiši. Izvajalci cevi vgradijo v spuščeni strop ali v estrih. Cevi in zračniki morajo biti optimalno dimenzionirani, da ni težav s prepihom ali hrupom. Tudi zato je pomembno, da izberete kakovostnega izvajalca, saj verjamemo, da ne želite cel dan (in noč) poslušati motečega prepihovanja zraka.


Če želite učinkovit centralni prezračevalni sistem, potem se odločite za varianto s centralnim rekuperatorjem, ki bo poskrbel, da se toplota iz odpadnega zraka vrne v bivalne prostore. Odvedeni topel zrak bo v rekuperatorju segrel hladen dovedeni zrak iz zunanjosti. Učinkovit rekuperator lahko vrne tudi do 90 % toplote, kar bo presenetljivo znižalo vaše stroške ogrevanja.

komfort-ec-sb

VIR (1) – Eko sklad
VIR (2) – Inverter
VIR (3) – Wolf