rekuperacija zraka prikazna

Rekuperacija zraka – razbijamo 4 najpogostejše mite z dejstvi

Zakaj je rekuperacija zraka v zadnjih desetletjih postala obvezna oprema vsakega doma? Morda ste renovirali hišo in zamenjali stavbno pohištvo, ki tesni precej bolje kot vaša stara okna. Morda ste v fazi gradnje nove hiše, ki bo energetsko učinkovita ali celo pasivna. Ker želimo prihraniti na stroških ogrevanja in hlajenja, razumljivo, gradimo vedno bolj in bolj zrakotesne domove, ki ne dopuščajo naravnega prezračevanja. Sedaj nastopi nova težava, saj imamo v bivalnih prostorih slabo kakovost zraka in previsoko relativno vlažnost.

Rekuperacija zraka in 4 miti, ki jih bomo enkrat za vselej ovrgli

1. Kakovost zraka v mojem domu ni tako slaba

  • Ste vedeli, da je v slabo prezračenih bivalnih prostorih zelo nizka koncentracija kisika in previsoka koncentracija CO2? To predstavlja težavo zlasti v spalnici, kjer se nahajamo vsaj 8 ur dnevno in v tem času prostora ne zračimo. (1)
  • Ste vedeli, da običajna štiričlanska družina dnevno v ozračje spusti 10 litrov vlage? Če prostorov ne zračite, se odvečna vlaga nabira na hladnih območjih zidov v obliki kondenza.
  • Ste vedeli, da kondenz na stenah, oknih in drugih površinah ustvari idealno okolje za rast zdravju škodljivih plesni?
  • Ste vedeli, da so v vašem notranjem zraku strupene snovi, ki se sproščajo iz različnih materialov, na primer iz talnih oblog, preprog, drugega tekstila ter pohištva.

Vse o različnih vrstah prezračevanja.

Kakšna je kakovost zraka v Sloveniji v letu 2023?
“Kakovost zraka je nekaj zelo posebnega, drugačnega od drugih dobrin, ki jih potrebujemo za normalno življenje. Zraka namreč ne moremo videti, otipati in okušati, tudi ne vemo natančno, ali je dober ali slab, edino, kar čutimo, so močne vonjave, temperatura in vlaga. Tudi ko ne vonjamo ničesar, je lahko zrak slab, nezdrav in škodljiv, a tega sploh ne občutimo, dokler ni prepozno.” (2)

2. Rekuperacija zraka ni nujna, saj lahko zračim z odpiranjem oken

Rešitev naših težav vsekakor ni prepih z odpiranjem vrat in oken. Nekaj desetletij nazaj je to morda zadoščalo, sedaj pa so naši domovi že tako zatesnjeni, da to ni več dovolj. Poleg tega je zračenje s prepihom izredno energetsko potratno.

Ker ne boste več zračili z odpiranjem oken in vrat, boste pozimi prihranili na ogrevanju, poleti pa na hlajenju. Številka ni zanemarljiva – rekuperacija zraka vam lahko prihrani tudi do 40 odstotkov stroškov energentov.

Energetska potratnost prepiha ni edini razlog, da se odločite za sodobno prezračevanje. Zunanji zrak je zlasti pozimi močno onesnažen s škodljivimi emisijami, ki nastanejo zaradi ogrevanja in izgorevanja fosilnih goriv.

Kakšna je razlika med lokalnim in centralnim prezračevalnim sistemom?

Imate alergijo na cvetni prah? Potem naravno prezračevanje s prepihom za vas odpade tudi v poletnih mesecih. Prezračevanje in rekuperacija zraka imata elektrostatične in antibakterijske filtre, ki poskrbijo za filtracijo cvetnega prahu in drugih škodljivih onesnaževal. Ob vstopu v vaš dom bo zrak ne le svež, temveč tudi čist!(3)

Mimogrede, če se boste vseeno odločili za naravno prezračevanje, imejte v mislih, da NIJZ za zmanjšanje onesnaženosti notranjega zraka priporoča prezračevanje večkrat na dan, od pet do deset minut. (4)

3. Rekuperacija zraka porabi veliko energije

To, da je rekuperacija zraka energetsko potratna, je vsekakor mit. Namen rekuperacije je varčevanje z energijo in ne njeno trošenje. Rekuperacija zraka deluje tako, da med delovanjem prezračevalnega sistema pridobiva toplota iz odpadnega zraka in jo vrne v hladen zrak iz zunanjosti. Svež zrak, ki vstopi v vaš dom, je tako že ogret na bivalno temperaturo in ni potrebe po dogrevanju.

Če so dobro zasnovani, centralni prezračevalni sistemi delujejo zelo učinkovito. Optimalno načrtovana in nameščena rekuperacija zraka povrne do 80 odstotkov toplote odpadnega zraka. To predstavlja opazne prihranke pri ogrevanju pozimi in hlajenju poleti. Poleg tega zmanjšate tudi ogljični odtis svoje hiše.

Energija, ki jo porabijo ventilatorji za rekuperacijo, je minimalna. Sodobni sistemi uporabljajo energetsko učinkovite motorje in pametno krmiljenje, ki zmanjšajo porabo energije. Več o delovanju prezračevalnih sistemov za hiše.

Energija, ki jo porabita prezračevanje in rekuperacija zraka, je zanemarljiva v primerjavi s prihranki energije, ki jih omogočata.

Druga najpogostejša vprašanja v zvezi s prezračevanjem in rekuperacijo zraka smo zbrali v prispevku tukaj.

4. Rekuperacija zraka je glasna in povzroča “prepih”

Mit, da je rekuperacija zraka glasna in preveč piha, je neutemeljen in temelji na zastarelih informacijah. Današnji prezračevalni sistemi z rekuperacijo so čisto nekaj drugega, kar so bili včasih, in so praktično neslišni.

Tehnologija je v zadnjem desetletju precej napredovala in enote delujejo z zelo nizko glasnostjo, od 25 do 30 decibelov, kar je enako tiho kot šepet v knjižnici. Rekuperacija zraka ima komponente za dušenje zvoka in ventilatorje, katerih hitrost se prilagaja glede na potrebe.

Sodobni prezračevalni sistemi z rekuperacijo uporabljajo napredne sisteme za vnos zraka, ki zagotavljajo enakomerno porazdelitev. Izrabljen zrak odvajajo z enako hitrostjo, kot dovajajo svež zrak, ne da bi občutili pihanje zraka ali “prepih”.

Vas zanima, kako poteka montaža prezračevalnega sistema z rekuperacijo zraka?

VIR (1) – IQ Air
VIR (2) – Dnevnik
VIR (3) – Vasco
VIR (4) – NIJZ