prezračevanje stanovanja prikazna

Prezračevanje stanovanja za optimalno kakovost zraka

Si v svojem domu želite udobno in zdravo življenjsko okolje? Sodobno prezračevanje stanovanja je v letu 2023 že skorajda neizogibno. Zakaj smo o tem tako prepričani?

Kakovost zraka v zaprtih prostorih je izredno pomemben dejavnik, predvsem za tiste v urbanih območjih, ki večino časa preživijo v notranjosti. Če živite v novem stanovanju, je še toliko bolj pomembno, da poskrbite za prezračevanje stanovanja. Sodobna stanovanja so zaradi energetske učinkovitosti zasnovana tako, da so kar najbolj zrakotesna in ne dovoljujejo naravnega prezračevanja.

Sodobno prezračevanje stanovanja iz zraka odstrani onesnaževala, prah, alergene in neprijetne vonjave. Poleg tega nadzoruje raven vlažnosti in izboljša splošno kakovost zraka.

prezračevanje stanovanja svež zrak
Prezračevanje stanovanja vam omogoča prijetnejše in bolj zdravo preživljanje časa v zaprtih prostorih. Vseeno pa priporočamo, da se čim večkrat podate na sprehod v gozd. Tako čistega zraka vam ne morejo ponuditi nit najboljši prezračevalni sistemi. 🌳

Kako pa vem, ali je kakovost zraka v mojem domu slaba?

Prezračevanje stanovanja je možno na več različnih načinov

Ločimo 3 glavne načine prezračevanja:

1. Naravno prezračevanje stanovanja

Naravno prezračevanje domov je v današnjih časih postalo neizvedljivo, saj sodobno stavbno pohištvo in gradbeni materiali ne zagotavljajo zadostnega prepiha, tudi okna tesnijo vedno bolj. Prostori so zatohli, v najslabšem primeru se pojavita še vlaga in plesen. (1)

Slabosti naravnega prezračevanja:

  • Ogromne energetske izgube – pozimi izgubljamo toploto, poleti pa hlad.
  • Tveganje odprtega okna – vdor žuželk, mrčesa in prahu.
  • Ne znebimo se onesnaževal v zraku – tobačni dim, izpušni plini, alergeni.
  • Svež zrak bi potrebovali tudi ponoči – spati pri odprtem oknu zna biti precej hrupno.
prezračevanje stanovanja naravno
Za “kakovostno” naravno prezračevanje moramo narediti prepih vsako uro za vsaj 5 minut. S tem zagotovimo sprejemljiv dovod svežega zraka in odvod neprijetnih vonjav.

2. Mehansko prezračevanje stanovanja

Mehansko ali podtlačno prezračevanje prostorov je rahlo staromoden sistem, ki se, z izjemo kuhinjskih nap, v novogradnje namešča le redko. Tak način prezračevanja deluje tako, da zaradi ustvarjenega podtlaka zrak vdre v prostor – na primer preko rešetk v steni ali preko odprtin v okenskih okvirjih. V vlažne prostore, na primer v kopalnico, se lahko vgradi kopalniški ventilator.

Slabosti mehanskega prezračevanja:

  • Energetske izgube – pozimi vdira hladen zrak, poleti pa topel.
  • Slab pretok zraka – ni dovolj za prezračevanje stanovanja v celoti.
  • Vnos nekvalitetnega zraka – vnos onesnaženega, nefiltriranega zraka.
  • Poseg v stavbo – vgraditi morate odvodne kanale.
prezračevanje stanovanja mehansko
Kaj pa je hibridno prezračevanje?

3. Prisilno prezračevanje stanovanja

Prisilno prezračevanje z avtomatskim prezračevalnim sistemom je edini način, ki zmanjšuje energetske izgube. Je najbolj celovita in kvalitetna rešitev za prezračevanje stanovanja ali hiše. Prednostih sodobnih prezračevalnih sistemov najdete tukaj.

prezračevanje stanovanja s centralnim prezračevalnim sistemom
Pozabite na energetske izgube in vgradite prezračevalni sistem z rekuperatorjem, ki iz odvedenega zraka v dovodni zrak vrača 90 % in več toplote.

Kako do optimalne kakovosti zraka v vašem domu?

Pred izbiro prezračevalnega sistema za svoje stanovanje dobro razmislite. Izberite sistem, ki ustreza vašim željam in potrebam, navsezadnje tudi finančnim zmožnostim. Dejstvo pa je, da sodobne novogradnje zahtevajo sistem prisilnega prezračevanja, saj boste le tako lahko dosegli optimalno kakovost zraka.

Strokovnjaki podjetja Vent vam bodo svetovali, kako se lotiti izbire in načrtovanja za prezračevalni sistem. Prisluhnili bodo vašim individualnim potrebam in poiskali optimalno rešitev prezračevanja za vaš dom. Ne odlašajte in jih kontaktirajte še danes.

SINDROM BOLNIH STAVB – Zakaj je prezračevanje stanovanja tako pomembno?

Spodnji sestavek je povzet po prispevku Nacionalnega inštituta za javno zdravje NIJZ, branje pa je obvezno za vse. Verjamemo, da vas zna presenetiti.

Kratkotrajna izpostavljenost onesnaževalom v notranjem zraku običajno povzroči le nelagodje. Večina ljudi si opomore takoj, ko je vir onesnaženja odstranjen. Možno pa je, da se pojavijo bolezni, kot so alergije in bronhitis. Vzroka bolezni včasih ne ugotovimo …

Ko vzrokov za bolezni ne najdemo, govorimo o sindromu bolnih stavb (angl. »sick building syndrome«). Pri sindromu bolnih stavb se v času zadrževanja v stavbi pojavijo zdravstvene težave, kot so glavobol, težave s koncentracijo, suho grlo in oči, draženje sluznic, slabost … Bolniki težave zaznajo le v času, ko so v stavbi. Natančnega vzroka za slabo počutje ne moremo ugotoviti, kaže pa, da je v povezavi s klimatskimi napravami, sproščanjem kemikalij iz različnih materialov, z ogrevanjem, prisotnostjo plesni v notranjem okolju. Ko stavbo zapustijo, težave izzvenijo.

Določena onesnaževala povzročijo bolezni, ki se razvijejo veliko kasneje, predvsem ko gre za daljšo izpostavljenost. Razvijejo se lahko bolezni dihal (astma, alergija, kronična obstruktivna pljučna bolezen in pljučnega raka), lahko pa so prizadeti tudi drugi organi. S pravilnim samozaščitnim ravnanjem lahko tveganje za njihov pojav zmanjšamo ali preprečimo. (3)

Ocena Svetovne zdravstvene organizacije (WHO):

Onesnaženost zraka v notranjih prostorih je leta 2020 povzročila 3,2 milijona smrti na leto, od tega več kot 237.000 smrti otrok, mlajših od 5 let.

VIR (1) – Science Direct
VIR (2) – Delo in dom
VIR (3) – NIJZ
VIR (4) – WHO