prezračevalni sistemi za stanovanje

Prezračevalni sistemi za stanovanje

Ste tudi vi zaskrbljeni ob vse višjih položnicah za elektriko in zemeljski plin? Vas skrbi, kako z uporabo fosilnih goriv uničujemo svoje okolje? Želite prispevati k bolj čistemu planetu, pa ne veste, kako?

Zakaj so prezračevalni sistemi za stanovanje obvezna naložba?

Vsaka hiša oziroma stanovanje potrebujejo dobro prezračevanje, saj je kakovosten zrak bistvenega pomena za naše zdravje in dobro počutje. Kakovosten zrak se v zaprtem prostoru hitro izrabi, raven kisika upade, koncentracije CO2 se dvignejo. To se zgodi zlasti pri novogradnjah in saniranih starejših objektih, ki so zelo dobro izolirani in zrakotesni. Očitna rešitev se zdi pogosto prezračevanje prostorov z odpiranjem vrat in oken, kar pa velikokrat ni možno in je zelo energijsko potratno. Boljša rešitev vseh težav so prezračevalni sistemi za stanovanje ali hišo. (1)

Poglejmo si glavne razloge:

 • Boljša kakovost bivanja – prezračevalni sistemi za stanovanje odvajajo odvečno vlago in neprijetne vonjave.
 • Prihranek pri ogrevanju – ne boste izgubljali toplote z nepotrebnim odpiranjem oken in vrat, s čimer lahko privarčujete do 30 % energije.
 • Ustrezna vlažnost -znebili se boste plesni in odvečne vlage, ter poskrbeli za trajnost gradbenih materialov.
 • Nadležni mrčes in prah – bosta postala preteklost.
 • Prihranek časa – ne bo vam treba zračiti stanovanja na klasičen način.
 • Prepih – pri vas doma ga več ne bo!

Nujno preberite tudi prispevek 4 razlogi za prezračevanje prostorov, ki jih morate poznati.

Katere vrste prezračevalnih sistemov poznamo?

Za začetek omenimo klasično mehansko prezračevanje, ki ga poznamo in uporabljamo že vsi. To je na primer odvajanje zraka s kuhinjsko napo ali kopalniškim ventilatorjem. Za takšen način prezračevanja potrebujete veliko odvodnih kanalov, kar pa ni edina slabost …

S klasičnim prezračevanjem boste odvedli zrak iz notranjosti stanovanja, ne boste pa dovedli novega, svežega zraka. Ta bo v notranjost prišel samodejno s podtlakom, ki ga povzroči odvod zraka. To pa je možno le, če so v prostoru nagibna okna, odprte prezračevalne rešetke ali drugi dovodi svežega zraka. Pa še to – na tak način boste v notranjost vnesli umazan in nefiltriran zrak.

Klasični prezračevalni sistem
Včasih smo prezračevali takole …

Dandanes imamo na voljo sodobnejše rešitve za prezračevanje, ki bodo v vašem domu ustvarile ugodno mikroklimo s čistim zrakom, brez odvečne vlage in plesni. Pa še prihranili boste! Morda se vam zdi naložba v prezračevalni sistem draga, vendar se vam bo na dolgi rok vsekakor povrnila.

Zdaj pa se spoznajmo z dvema vrstama prezračevalnih sistemov – centralni in lokalni prezračevalni sistem.

zeleno prezracevanje
… sedaj pa poznamo sodobne, zelene načine prezračevanja.

Centralni prezračevalni sistemi

Uporaba centralnega sistema je smiselna v stanovanjskih hišah in novogradnjah. Ker zahteva večji poseg v objekt, ni primerna rešitev pri prenovi objektov. Centralni sistemi načeloma niso primerni kot prezračevalni sistemi za stanovanje.

Centralni prezračevalni sistem je celovita in učinkovita rešitev za prezračevanje doma z odličnim energijskim izkoristkom. Vpihovanje zraka doseže tudi bolj oddaljene prostore, kot so stranišče, kopalnica, shramba ali hodnik. V prostore s prezračevanjem prihaja svež, filtriran zrak; odhaja pa slab zrak, poln vlage in neprijetnih vonjav.

centralni prezračevalni sistem
Centralni prezračevalni sistemi za stanovanje načeloma niso primerni, izjemno smiselno pa jih je uporabiti pri prezračevanju hiš. (2)

Centralni prezračevalni sistem z rekuperacijo

Ali potrebujemo tudi rekuperacijo in kaj to sploh je?

Rekuperaciji bi po slovensko lahko rekli: vračanje toplote.

Prezračevalni sistem z rekuperacijo uporabi toploto iz odvedenega zraka in jo prenese na svež zrak, ki ga dovaja v prostor. Na tak način pozimi ne izgubljamo dragocenega ogrevanega zraka, poleti pa ohranjamo hladen zrak klimatske naprave. Celoten proces skupaj s filtracijo zraka se dogaja v rekuperatorju.

Z uporabo rekuperacije znižamo potrebo po ogrevanju ali hlajenju zraka – izguba energije je tako minimalna. Minimalni pa so tudi naši energetski stroški. Kar pomembno, kajne?

Zdaj pa si poglejmo še drug način sodobnega prezračevanja – lokalni prezračevalni sistem, ki ga prav tako lahko združimo z rekuperacijo.

Lokalni prezračevalni sistemi za stanovanje

Lokalni ali decentralizirani prezračevalni sistemi so najprimernejši za stanovanja ali pri prenovi starejših objektov. So preprosti za vgradnjo, saj ne potrebujejo sistemov cevi, le odprtine v steni ter priključka na elektriko. Namestimo jih v tiste prostore, kjer prezračevanje najbolj potrebujemo, na primer v vlažno kopalnico ali v kuhinjo.

lokalni prezračevalni sistemi za stanovanje
Če ga še niste videli – lokalni prezračevalni sistemi za stanovanje so videti takole.

Poglejmo si prednosti in slabosti lokalnega sistema za prezračevanje (3)

PREDNOSTI

SLABOSTI

 • Zavzame manj prostora kot centralni sistem
 • Enostavna vgradnja z minimalnimi posegi
 • Nižja poraba energije
 • Ločeno upravljanje posameznih prostorov
 • Nižja cena
 • Idealni prezračevalni sistemi za stanovanje
 • Več prebojev stene
 • Dražje vzdrževanje zaradi več enot
 • Višje ravni hrupa
 • Nižja učinkovitost kot centralni sistem

Stroški vgradnje centralnega in lokalnega prezračevanja

Zdaj pa vas verjetno zanima, koliko vse to stane? Naj povemo, da je skoraj nemogoče podati splošen odgovor, koliko stane prezračevanje hiše ali stanovanja. Na strošek investicije namreč vpliva veliko dejavnikov, na primer prostornina in število prostorov, ki jih želite prezračevati. Na ceno vpliva tudi količina in vrsta dodatne prezračevalne opreme ter zapletenost in obseg gradbenih del, potrebnih za vgradnjo prezračevalne naprave in dodatne opreme.

Okvirne cene se gibljejo med:

– Centralni prezračevalni sistemi za hiše: 3.000 – 8.000 €
– Centralni prezračevalni sistemi za stanovanje: 1.000 – 2.000 €
– Posamezna lokalna prezračevalna enota: od 500 € dalje

Za okvirno predstavo si lahko ogledate našo ponudbo – prezračevalni sistemi Vent.

Ne pozabite!
Pri Eko skladu lahko zaprosite za subvencijo ali kredit za investicijo v prezračevalni sistem za stanovanje/hišo in tako prihranite do 20 % stroškov (maksimalen znesek je 2000 €). Subvencijo lahko pridobite tako za centralni kot za lokalni prezračevalni sistem. Na povezavi si oglejte aktualen seznam spodbud in pogoje za koriščenje. (4)

Najboljši prezračevalni sistemi za stanovanje pa so?

VIR (1) – American Lung Association
VIR (2) – Wikipedija
VIR (3) – European Regional Development Fund
VIR (4) – Eko Sklad